Photo Meat fermentation

Fermentacja mięsa: nowe techniki przetwarzania

Fermentacja mięsa to proces biochemiczny, w którym mikroorganizmy, takie jak bakterie, drożdże i pleśnie, przekształcają składniki odżywcze zawarte w mięsie w inne substancje. Proces ten prowadzi do zmiany smaku, tekstury oraz wartości odżywczej produktu. Fermentacja mięsa jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności, stosowaną przez różne kultury na całym świecie. Dzięki niej mięso może być […]

Continue Reading
Photo Seasonal vegetables

Kuchnia roślinno-sezonowa: trendy 2022

Kuchnia roślinno-sezonowa to podejście do gotowania, które kładzie nacisk na wykorzystanie roślinnych składników w zależności od pory roku. Oznacza to, że w menu dominują warzywa, owoce, zioła i inne produkty roślinne, które są dostępne w danym sezonie. Taki sposób gotowania nie tylko wspiera lokalnych producentów, ale także pozwala na cieszenie się świeżością i pełnią smaku […]

Continue Reading